sâmbătă, 3 octombrie 2020

Pentru profesori, de Ziua Educației 2020

(photo din arhiva personală, prin anii 2000, profesoară și directoare de școală, cea din mijloc, cu ochelari; în acea perioadă, școala era recunoscută ca cea mai modernă și inovatoare din țară)
 

Am dat peste un text care merita să ajungă aici, pentru că asta e ce ne trebuie în aceste vremuri grele. La mulți ani, sănătate și gând bun profesorilor din România!

Putem cu toții să fim de acord să le dăm profesorilor mărinimie, și nu supărări în aceste momente?

Ai aplaudat pentru lucrătorii din domeniul sănătății. Te-ai înveselit pentru primii care au răspuns. Ai dat bacșiș chelnerițelor, casierilor, funcționarilor.  Acum, un alt grup din prima linie merită mărinimia ta. Profesorii din toată țara se întorc la școală. În fiecare dimineață, întră pe uși, cu măștile pe fețe sau apasă pe parolă pentru a vă conecta. Mame, tați, vă rog ... dați-le mărinimie, nu supărări.

Doar ca să știi…

Și-au  petrecut vara întrebându-se și îngrijorându-se despre cum ar putea arăta noul an școlar. Au citit fiecare articol despre școlile din alte țări. Au studiat graficele COVID, au urmărit focarele, au sperat să vadă curba aplatizându-se. Și-au urmărit e-mailurile și rețelele de socializare pentru indicii despre ceea ce urma să vină. Dar, spre deosebire de alți ani, nu au putut folosi vara pentru a planifica nimic, pentru că nimeni nu știa cum se va desfășura totul. Așa că și-au ținut respirația și au așteptat cu nerăbdare vești.

Doar ca să știi… 

Când a venit vestea, a venit greu, rapid și brusc. Pe măsură ce vara trecea, sălile de clasă au fost deschise sau programele de calculator au fost deschise pentru instruire online, oferindu-le profesorilor o zi sau două, fără a-și cunoaște încă sarcinile, pentru a-și pregăti spațiul de lucru. Pune plastic peste toate rafturile. Acoperă panourile cu materiale care pot fi șterse. Sortează materialele de învățare în saci individuali. Separă băncile  în cât mai multe spații mici. Află cum să pivotezi instrucțiuni dinamice în Canvas sau Google Classroom.

 Doar ca să știi…

Profesorii au aflat cu o zi sau două înainte ca școala să înceapă la ce clasă vor preda, online sau personal. O zi sau două pentru a procesa veștea că școala era acum online sau față în față sau ambele! O zi sau două pentru a vedea listele cu elevii clasei și a realiza că, odată cu clasele schimbate, pe măsură ce unii elevi au rămas acasă, orelor au crescut. O zi sau două pentru a citi nume, a le scrie pe etichete, a le transforma în Bitmojis, a le pune pe bănci, a le conecta la Canvas sau Classroom.

Doar ca să știi…

Profesorii nu s-au înscris pentru a fi lucrători de prima linie; la fel ca și vânzătorii de la alimentara, aceștia au fost împinși în acest rol cu ​​puțină pregătire. Dar ghicește ce? Vor să-l joace cu succes! Abia așteaptă să-și întâmpine elevii, fie sub mască, fie sub camera web. Vor dansa cu Baby Shark, vor învăța whoa și vor zâmbi  până la urechi la prețioșii lor copii. Vor normaliza școlarizarea în vremea pandemiei. Și o vor face cu pozitivitate și pizzaaa!

Între timp…

Vă rog, dragi părinți, mărinimie, nu supărare. Profesorii au nevoie de timp chiar acum. E timpul să răspundeți la toate e-mailurile, să planificați toate lecțiile, să ajungeți la toți copiii. E timpul să procesăm acest mod cu totul nou de predare. E timpul să respirați, să vă uitați în jur și să spuneți: „Am reușit”.

Copiii dvs. vor cunoaște un nou mod de a face școală, care este distractiv, dinamic, captivant și unic, deoarece profesorii se vor face tot posibilul pentru a face acest lucru, așa cum au știut să facă întotdeauna.

Între timp…

Noi părinții, trebuie să le asigurăm spatele. Mărinimie.”

 

(Bored Teachers)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu