marți, 5 decembrie 2023

O nuielușă de Sf. Nicolae - PISA 2022 România(1)



Un ”cadou” sau, mai bine zis, o nuielușă de Sf. Nicolae pentru decidenți. Cum era de așteptat, rezultatele PISA date acum publicității arată că România se află pe penultimul loc în UE ( Bulgaria e pe ultimul) și pe locul 45 din 81 de țări participante. Suntem la mare distanță de ce înseamnă calitate în educație și nu am făcut nimic de-a lungul anilor pentru a îndrepta acest lucru. 

E un eșec al sistemului și al decidenților, de la toate nivelurile, președinte, miniștri, secretari de stat, consilieri, comisii parlamentare, universitari și ONG-uri care i-au susținut. Rezultatele PISA de astăzi sunt oglinda sistemului de educație din România, nicio evoluție în perioada 2018-2022. O demisie în masă ar fi mai mult decât necesară.

Nu mă miră aceste rezultate, am atenționat de atâtea ori că e nevoie de politici educaționale și măsuri de reformă consistente, care, din păcate, nu au apărut. Am spus imediat după rezultatele PISA 2018 (la fel de slabe) că e vremea să ne trezim după acest duș rece, să facem analize serioase și să luăm măsuri. Dar, ce să vezi, noi am pierdut vremea cu un proiect eșuat numit România educată și cu elaborarea unei legi irelevante pentru sistem. Păcat de copiii noștri, meritau altceva! Rezultatele PISA de astăzi sunt oglinda sistemului de educație din România. Nicio evoluție în perioada 2018-2022, o nuielușă de la Sf. Nicolae pentru decidenți. Demisia?

L.E. Întrebat ce s-ar putea învăța de la Singapore (locul I în clasament) Andreas Schleicher, directorul pe educație al OECD, a menționat următoarele: se studiază doar câteva discipline, dar în profunzime ( deci, nu mult și prost, ca la noi), profesorii sunt bine plătiți și există o cultură colaborativă în sistem.

Raportul poate fi citit aici: https://read.oecd-ilibrary.org/education/pisa-2022-results-volume-i_53f23881-en

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu