sâmbătă, 4 aprilie 2015

Vorba de educație - părinții ca persoane resursă


foto credits: parents.com
Părinții sunt o resursă foarte bună de informații și experiențe legate de meserii, carieră, relațiile cu alți oameni. Din păcate, această resursă este foarte rar utilizată în școli, deși efortul de organizare este unul minim, în comparație cu impactul asupra copiilor, care poate fi unul extrem de important, în special în ceea ce privește orientarea în carieră. Recomand două modalități de a-i folosi pe părinți ca persoane resursă ( modalități pe care le-am experimentat în școlile cu care am lucrat):
 
1. Invitarea acestora în clasă  sau în şcoală pentru a împărtăşi din experienţa meseriei/ muncii lor sub forma unor prezentări  sau a unor discuţii panel urmate de întrebări din partea copiilor. Demersul poate fi unul care să devină un program specific al școlii, intitulat, de exemplu, Zilele carierei/ Săptămâna carierei, abordat interdisciplinar și cu activități de învațare și evaluare proiectate la nivel de ani de studiu/ nivel de clase. De asemenea, părinții pot fi implicați în organizarea unor activități în care să contribuie cu experiența și abilitățile lor specifice (de exemplu, un atelier de pictură care să fie coordonat de un părinte pictor etc.)

2. Vizite la locul de muncă al părinților în cadrul cărora, pentru câteva ore, părintele este un ghid pentru copii în descoperirea specificului unei anume meserii și a abilităților necesare pentru practicarea ei.Vizitele se pot corela cu teme/ conținuturi din curriculum, de exemplu – cum se fabrică pâinea, educație pentru sănătate etc.

Succes!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu