luni, 12 iunie 2023

Greva e suspendată, protestul continuă

 


Profesorii au fost vigilenți, au văzut păcăleala din ordonanța de sâmbătă, 10 iunie, și au ripostat. Datorită lor, avem azi un text nou de OUG, publicat în MO, care include, acolo unde trebuie, nu în preambul, revendicările solicitate prin grevă. Se va încheia anul școlar, se vor da examenele, părinții vor fi mulțumiți. Profesorii vor urmări punerea în aplicare a ordonanței și vor riposta, dacă nu se întâmplă.
Greva din mai-iunie 2023 a fost cea mai mare mișcare a oamenilor școlii din ultimii ani, una a demnității și a sacrificiului pentru educație. Timp de 3 săptămâni, profesorii au fost batjocoriți de guvernanți, duși cu vorba, trași pe sfoară, li s-a răspuns că nu sunt bani, că nu se poate, până acum câteva zile, când s-a înțeles că sunt o forță pe care, de azi, niciun guvern nu își va mai permite să o ignore.
Greva a fost suspendată, dar ea va continua sub diferite forme. E posibil ca în unele locuri să nu se intre la clasă, vor fi lideri de sindicat contestați, pe bună dreptate, inspectorate asaltate, pe bună dreptate, ministru, secretari de stat și consilieri acuzați de indiferență față de elevi și profesori, pe bună dreptate, guvern arătat cu degetul pentru incompetență și lașitate, pe bună dreptate, președinte urât pentru aroganță, pe bună dreptate, ONG-uri ignorate de acum încolo, pe bună dreptate, pentru că au tăcut mâlc exact atunci când profesorii aveau nevoie de sprijin și „influencers” care vor rămâne fără public, pe bună dreptate, pentru că nu au scris niciun rând în apărarea profesorilor.
Greva a fost suspendată, protestul continuă. Societatea va dori tot mai mult și mai apăsat educație de calitate, buget de 6% pentru învățământ, școală modernă, reforme de substanță, așa cum merită copiii noștri. E cazul să le mulțumim pentru asta tuturor profesorilor care au îndrăznit, eu îi știu pe mulți, i-am văzut și aici, în bula mea, respect și admirație, dragii mei, sunt mândră de voi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu